Friday, December 16, 2011

.pelik tapi benar.

kita nak cerita pasai ayah kita. kami adik-beradik semua manja sangat dengan ayah masa kecik-kecik. sekarang cik wawa si tua je yang manja terlebih sebab until now still tidur dengan my parents. haha. even dah ada bilik sendiri. umur cik wawa dah 14 yo. tahun depan form 3. pelik? tapi BENAR. heh.

ayah aku ni macam over protective. mungkin dia rasa selamat jika dia yang buat sendiri untuk anak-anak dia. so kami semua sangat dependent, tapi pasai duit kami tak meminta-minta. tak tahu kenapa? (baik kan? HAHA) contoh paling ketara tentang memandu kereta. aku je yang lambat sikit ambil lesen sebab busy dengan PLKN segala. lepas SPM mesti akan ambil lesen. but, lepas 2 tahun pun kau tak kan dapat rasa bawa kereta. boleh? cik bella pun sama, lesen dah full kot masih ayah say NO on driving. hihi. dulu suruh aku ambil lesen sebab ayah and mak nak pergi umrah untuk kali kedua, tapi lepas dapat lesen ayah tak sedap hati nak tinggalkan kami. tunggu lepas aku kahwin baru ayah berani untuk tinggalkan adik-adik dengan aku dan menantu dia. lebih percaya menantu dari anak dia sendiri. so sad kan? HAHA.

kadang-kadang aku rasa comel. dulu sampai dah dapat kereta (myVi) ayah still nak hantar g kerja :/ sampai mak aku kena slow talk dengan dia 2x untuk benarkan aku bawa kereta sendiri g kerja. kami memang satu company, tapi jalan asing-asing oh. sorang utara sorang selatan.

seminggu ni aku duduk bangi, g kerja bawa kereta myVi. tiap kali aku masuk parkir dengan mombontot keluar esok pagi ayah dah siap-siap alih bontot ke dalam seperti gambar di bawah. macam aku tak reti keluar secara reverse, lebih tepat macam tak percaya yang aku boleh buat. kalau dia terlambat nak alih kereta, dia akan tengok dari belakang aku bawa kereta until dia rasa selamat untuk biarkan aku pergi. haha.

aku rasa sebab tu aku kurang keyakinan terhadap diri sendiri kot? sodih T_T

6 comments:

ecadwinkyasha said...

ayah sentiasa nak yg terbaik tu :)

♥ FeRra ♥ said...

ur dad exactly like my dad !! but abah ku lg over protective ! smpi ku nk masak pegang pisau pun die x bg . sbb tiap kali pegang msti tgn luka kan. hehe. bab kete tu same ! :)

zeera said...

nasib baik dia dah okay bila aku bawak kereta tapi selalu bilang "hati-hati memandu, jgn bawak laju-laju" hehe. masak tu meme tak dapat la sebab kelaparan dia bila mak aku takde. dah la cerewet bab makan. seb baik aku masak dia makan je :)

keyrail said...

babe..actually ko sgt beruntung dapat ayah yg mcm ni..hehe..aku xpnah ase cm2..so sad..but xpela..sume org x sme kan..hehe :)

zeera said...

betul, semua orang tak sama. for sure ayah kau ada cara tersendiri untuk mendidik anak dia kan? :)

keyrail said...

hehe..tgk misai ayh aku la..xpela..even dia garang..aku thu die sayg ank2 dia kn..hehe

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio