Friday, February 3, 2012

.kereta dan impian.

kereta adalah pengangkutan paling penting aku rasa kiranya sekarang ini, kemana-mana mesti memerlukan kereta. jika tiada kereta sendiri, pasti akan sedikit menyulitkan keadaan bukan?

aku selesa jika kami suami isteri mempunyai kenderaan masing-masing atas banyak alasan yang munasabah. pertamanya tentang waktu kerja kami yang berbeza. incik somi kerja ikut shift, dan aku normal hour. dan aku tidak boleh memandu secara manual. hewhew. tapi aku rasa kita juga perlu sebuah motor dalam kehidupan kita seharian bukan? nasib baik cik kito sudah sedia ada di rumah in law untuk diambil semula. *teringat time belajar dating naik motor. hihi.

kereta pertama yang aku bawa adalah avanza mak aku dulu. haha. masa tu macam baru-baru lepas belajar, so macam eh, kenapa macam seram je kau bawak ni? *bak kata mak aku T___T

but tidak dilupakan, kereta kancil tempat belajar memandu, kereta kancil mak aku dedulu, dan kereta kancil im (masa mula-mula dia ada kereta dan kereta yang aku pandu kini. tapi dulu manual, sekarang auto turbo yaw! :p)

then kengkonon aku dah kerja nak beli myvi (for long term ayah kata) masa ni pun still baru lagi belajar bawa kereta even dah dua tahun dapat lesen kan. for me, myvi ringan dan bila bawak laju dia melambung. dan sedikit lambat pick up. auto kennnnn.

bila dah kahwin, rombak kereta. mak ambil myvi, aku bawa persona, im bawa wira ayah dan ayah beli city. so masa bawa persona, memang macam tak padan dengan orang la kan? but alhamdulillah tak pernah accident in major. langgar-langgar sikit dan calar balar itu biasa. setiap kali ada calar baru, ayah aku akan perasan dahulu. boleh? hehe. pada aku bawa persona best. laju pun still maintain tak melambung, lagi-lagi di highway. handling pun best even berat sikit dari city. rindu personaaaa! sobss.

honda city, wah gitu. ringan macam myvi juga. handling ringan gila. kau boleh reverse sambil pusing stereng in one hand gitu. hehe. dah tak mau komen bebanyak nanti kantoi bawa kereta ayah curi-curi. ops!

sekarang bawa kereta kancil balik. hihi. senang sebab kecil, tapi stereng berat sikit la. hoho. tak sabar nak siapkan dalaman yang entah bila nak siap? masa tengah pantang kot? :) *insyaAllah.

konon-konon nak beli kereta baru, nasib baik tak terjebak beli inspira sebab ada diskaun untuk stock hujung tahun kan. hehe. memang banyak la list-list kereta yang di idamkan. kalau boleh nak kereta bukan buatan Malaysia *konon je :p tapi bak kata incik somi kalau kereta tettt boleh je beli sekarang. ewah, dan dan? apa-apa pun biar baby lahir dulu la kan? and semalam dah lain pula cerita, sebab kalau guna satu kereta maybe boleh kereta besar terus (family car) dan dia nak beli motor besar satu. konon nak pergi kerja naik motor. takde tol and so on. pening la fikir kehendak kita yang tak sudah-sudah kan? impian tinggi melangit! jangan jadi macam persona sudah. kena fikir masa depan juga kewangan masa kini. hihi.

memang seronok ada kereta mahal bukan? ;)

0 comments:

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio