Thursday, August 18, 2011

.sambal goreng johor.

semalam cuti Nuzul Quran. siapa kerja di Selangor maka dia cuti kan? aku juga begitu. YEAY! incik somi pun cuti sebab temankan aku. oh suweet sangat :p
since bercintan cintun dulu dah tahu dah yang incik somi suka sangat sambal goreng mak dia. sambal goreng johor. siap dah warning kat aku kena belajar masak ni. seb baik aku rajin masak. rajin ke? lalala. aku tak kesah, bagi menu kat aku, aku boleh masak. kalau nak fikir menu tu aku cam malas. lain la bulan puasa ni kita masak sekali je, so macam-macam dalam fikiran kan. so pagi raya dia makan sambal goreng ni dengan nasi impit, makan dengan lemang. beda sungguh dengan aku. aku suka kuah kacang mak den. then ada sambal ayam titik serai, perghh menjilat jari aku makan. lagi-lagi ada rendang ayam. aku suka juga lemang, tapi nowadays lemang dah tak sedap, orang berniaga tak jujur la dalam berniaga. mana tah nak cari yang lembut lemak berkrim disukai ramai, kan?
maka nak dijadikan cerita haritu mak dia masak sambal goreng, tapi dia kerja 54jam (eh tipu kerja petang malam so balik esok pagi) tak dapat makan sambal goreng. so aku terpanggil, ewah terpanggil. siapa yang panggil tah?
ini rupa si sambal goreng johor :)

tak boleh rotate. nyampah. lantak kau lah situ.
rupa sedikit lain ipar duai kata. mil kata sebab cili merah banyak. tapi rasa sedap! eceh puji diri sendiri. yela, for first timer kan. then puasa pula tu. main agak-agak je. and mil kata ai lulus. wee~ resepi pun sebenarnya ingat-ingat lupa so ai tanya incik google la. nasib baik incik google sangat bermurah hati nak share. haha.
meh layan resepi.
BAHAN-BAHAN:

kuantiti ikut berapa ramai yang nak makan. boleh tak macam tu aku tulis? hehe. agak-agak je.
CARA-CARA:
  1. goreng tempe, tauhu, pedal ayam macam yang di atas.
  2. lepas itu goreng bawang merah + bawang putih sampai naik bau.
  3. masukkan cili hijau + cili merah dan goreng sampai layu. then titik serai + lengkuas.
  4. bila semua dah sebati masuk bahan-bahan yang digoreng tadi. kacau sehingga sebati. sebati ke? bantai. masuk udang sekali semua. udang tak payah goreng dahulu, terus masuk.
  5. then akhir sekali gaul santan + asam jawa + belacan. ramas ya, itu yang sedap bak kata mil. then masukkan. gaul sampai dia pekat dan kering. masuk sedikit garam + gula supaya rasa dia blend dengan sempurna. aku tak suka letak pak aji, jika perlu letak la.
  6. dah siap!
and ini bahan-bahan asal yang mil ajar dulu. tengok resepi incik google ada daging segala. ini pun naik letih aku potong, goreng bagai, renyah. seb baik incik somi tolong goreng tapi tak sesabar nak angkat. haih. sabau aje lah.
tadaa! siap packed dah. untuk mak ai satu, mak yu satu. tapi berbuka di rumah mak yu. mak aku pula cakap nanti mak beli barang awak masak ye? huhu. suka hati bila semua orang suka. lagi membako semangat nak masak lagi kan. and nanti nak try buat sambal goreng jawa pula. dah cari resepi dah. tengok macam senang. memang senang pun la. nanti dah jadi ai update. ada ke orang nak baca nyah? AAK? :p
babai!

1 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak.. saya nak mohon izin amik resipi ni. nanti saya creditkan kat awak ye. terima kasih. kalau tak kasi, bagitau ye..

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio