Tuesday, August 14, 2012

.personal assistant.

saya suka jadi PA. haha. mula-mula kerja dulu macam blur, macam mana tah jadi PA? and kakak depan ni la banyak bagi tunjuk ajar ke aku. macam mana nak served bos, macam mana nak failing, set temujanji and so on. so far i'm still learning. dan itu la juga gunanya kursus kan? paling penting is communication dengan bos. awal-awal dulu aku dapat bos perempuan. dia okay, aku je tak okay. sebab? aku ni peramah bila orang ramah dengan aku. tapi kadang-kadang macam kekok. ye la, benda baru, kita pun macam blur-blur lagi kan. so communication not going very well. tapi bos lama baik sangat. every time dia travel, bila balik bawak ole-ole. choc, telekung and hape tah lagi. then bila raya paling best, dapat duit raya kau. amount pun best je tengok :D

2nd bos aku perempuan juga. kekwat sedikit. dan kerja banyak gila. nyampah. duit raya tak dapat :( *belanja minum pagi ada la sikit. hehe. the worst is tak nak mengaku salah sendiri and burukkan nama aku pada my new bos. terbaik right? kesian aku ni sebagai orang bawahan. dah la gaji ciput, diburukkan nama pula. so sad T_T paling best, masa ni la aku lebih rapat dengan officemates sebab duduk di Pejabat Am. masa ni pun level bos aku bawah dari bos yang lama. dan masa ni bos 1st aku dinaikkan pangkat jadi Pengarah di tempat lain. sebab takde bos, aku ditarik ke Pejabat Am untuk jadi PA Ketua Penolong Pendaftar.

3rd bos. lelaki. dari swasta ke gomen. masa ni aku ditarik semula untuk jadi PA Timbalan Pengarah. mula-mula orang duk takutkan aku sebab cara kerja swasta dan gomen kan berbeza, maka mereka takut aku nanti teruk gila kerja dengan bos baru. but sebenarnya okay je. best gilak. rileks, sporting and simple je bos ni. aku jaga Timbalan Pengarah, dulu position ni di isi oleh orang Akademik. so elaun Pembantu Khas untuk gelaran Prof sedikit tinggi. tapi bos ni suka belanja makan. baru-baru ni bagi kuih raya. ala somel-somel :)

but still aku masih dapat elaun itu. siap back dated kot dapat dulu. now boleh claim bill telefon pula. rm50 sebulan. siapa nak beri kan? bill aku pun paling mahal rm60. tenet je rm48, so save bill tenet UKM tolong bayarkan. seronok kan jadi PA? tapi tak seronok sebab gaji basic SPM je. aku isi juga form bila ada kerja kosong kat UKM. and pernah juga panggil interview but takde rezeki lagi. sabar je, yang penting pandai manage duit la kau ye zeera? jangan nak menyoping sampai tak cukup mall nak membeli belah. teehee.

1 comments:

nurremma mokhtar said...

Salam, hi dear..just dropping here. TQ for sharing yr story :)

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio