Thursday, December 16, 2010

.spicy italian sausage.

saya ni tak lah pakar sangat masak benda ni. tapi bila dah "GILA" pasta tuh, terasa nak masak and makan puas-puas sampai perut buncit kan. maka, hari ini resepi saya adalah spicy italian sausage. first try ni, ilham dari gerai The Grato, seksyen 3 tambahan. tengok je dia masak, so agak-agak dan try kat rumah. ingat nak masak spaghetti goreng je. tapi encik suami suruh masak cenggini. hee.

goreng juga la ni kan? senang je nak masak ni.

kita hanya perlukan:

1 bungkus spaghetti/fettuccine
1 tin cendawan butang
1/2 biji tomato
1 bungkus sausage ayam/daging
beberapa ulas bawang putih yang telah dikisar
cili padi - ikut nak pedas kuasa apa ya puan-puan ;)
sedikit minyak masak/minyak zaiton (lagi sedap guna minyak zaiton)
lada benggala - hiris (tiada dalam gambar) *optional

cara menyediakan:
  1. rebus spaghetti sehingga lembut dan toskan.
  2. goreng hirisan sausage sehingga garing. kemudian toskan.
  3. selepas itu, tumis bawang putih sehingga naik bau dan masukkan cili api (dikisar). goreng sehingga sebati. masukkan garam secubit rasa dan tambah sedikit air (jika perlu).
  4. masukkan cendawan butang yang telah dihiris, tomato, sausage dan lada benggala. selepas beberapa minit masukkan spaghetti yang telah direbus tadi. kacau sehingga sebati.
  5. akhirnya, siap untuk dimakan.
boleh juga sausage digantikan dengan ayam atau udang. ikut kesukaan masing-masing. selamat mencuba. tapi abg The Grato masak lagi sedap la. gian oh. ;)

0 comments:

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio